Een aantal jaren geleden waren ze opeens in de mode: kaarthouders om op het stuur van je fiets een routekaart te kunnen plaatsen en zonder te verdwalen een heerlijke tocht te maken. Vooral onder fietsende senioren werden ze nogal populair. Best handig zo’n rekje, maar als serieuze toerfietser wilde je er eigenlijk toch niet mee gezien worden want het zag er altijd een beetje sullig uit. Een hele enkele keer zie je ze nog wel eens, maar verder zijn ze min of meer uit het straatbeeld verdwenen. Ingehaald door het digitale tijdperk, want tegenwoordig heb je onderweg natuurlijk geen kaart meer nodig. Je downloadt een route op je telefoon (waar trouwens ook weer stuurhouders voor zijn bedacht!) en off you go! Ik moet hier trouwens bekennen dat ik nog van de oude stempel ben, want ik schrijf de routenummers van het knooppuntensysteem gewoon op een papiertje. Dat kan gemakkelijk, want in mijn favoriete fietsgebied Zuid-Limburg is dat systeem van die knooppunten in hoge mate geperfectioneerd. Dankzij een professioneel routebureau ontbreekt er daar geen routebordje of informatiepaneel, zodat je alle tijd van de wereld hebt om te genieten van dat schitterende landschap, een ware droomwereld om te fietsen.
De meeest geactualiseerde knooppuntenkaart van Zuid-Limburg bestel je natuurlijk bij de Fietsvakantiewinkel.
Zeker als je uit de Randstad komt waan je je in de Toscaanse heuvels of in de Provence, maar ook bewoners van erkende fietsregio’s als de Veluwe of de Achterhoek geven grif toe dat het in vergelijking met Zuid-Limburg thuis toch maar behelpen is. Zelf woonachtig in het vlakke Noord-Limburg, ben ik eigenlijk best wat jaloers op mijn zuidelijke provinciegenoten. Want ik moet eerlijk zeggen dat Zuid-Limburg met afstand het mooiste fietsgebied van Nederland is.
‘Ja maar die heuvels zijn me toch een beetje te pittig’, hoor ik u denken. Pardon? U bent toch net als 52% van alle Nederlanders -en net als ik, sinds kort- ook in het bezit van een E-bike, oftewel een fiets met trapondersteuning? Welnu, die trapondersteuning zorgt ervoor dat u bijvoorbeeld die schitterende maar gevreesde Cauberg breed glimlachend omhoog fietst om daar van het mooie panorama te gaan genieten. Vanuit het pittoreske dorpje Slenaken omhoog naar Gronsveld, of de andere kant op klimmen naar het gezellige Epen om daar op het terras van Herberg de Smidse te smullen van die goddelijke Limburgse vlaai? U doet het, zonder geploeter en gezweet. Samen met uw E-bike bent u immers onoverwinnelijk en liggen de Zuidlimburgse heuvels aan uw voeten. Mits u tenminste geen last heeft van batterijschaamte, want daarvoor moet ik zelf nog even in therapie. Dat zit zo: zodra familie of vrienden van mij horen dat ik met twee vingers in de neus de Keutenberg bij Schin op Geul heb bedwongen, krijg ik standaard de reactie ‘ja kunst, met een batterij, zo kan ik het ook’. En in plaats van dat ik dan zeg ‘precies, lekker relaxed, dat zou je ook moeten doen’, schiet ik in de verdediging en zeg ik dat ik alléén maar de Economystand van de fiets gebruik en niet de Tour, Sport of Turbo. Daardoor heb ik last van batterijschaamte, zo heb ik kort geleden van iemand geleerd. Ik geniet wel van de trapondersteuning, maar ik wil het voor anderen eigenlijk niet weten. Wat een onzin! U bent natuurlijk veel verstandiger en trapt moeiteloos in de turbostand de Gulperberg op. Zonder batterijschaamte laat u mij lekker verder zweten in de Economystand, terwijl u zelf met volle teugen geniet van een fantastische en ontspannen fietsvakantie in het mooiste fietsgebied van Nederland: Zuid-Limburg!
Wil je dit mooiste fietsgebied van Nederland ontdekken tijdens een meerdaagse fietsvakantie? Fietsrelax biedt de prachtige Mergellandroute aan in een 5-daagse fietsvakantie. Ontspannen fietsen over de mooiste en oudste Zuid-Limburgse fietsroute inclusief bagagevervoer. Of kijk hier voor alle fietsvakanties in Limburg.
Meer informatie over fietsen in Zuid-Limburg? Kijk op www.visitzuidlimburg.nl voor nog veel meer fietsinspiratie!